هر فن آوری جدید در روزهای ابتدایی به کار گیری با مشکلاتی دست به گریبان است، مشکلاتی از قبیل نحوه رسوخ در میان کاربران و ایجاد انگیزه در استفاده از آن، مشکلات و محدودیتهای فنی و غیره. دراین بین می توان BIM را از دو دیدگاه مورد بررسی قرارداد یکی بررسی BIM به صورت یک فن آوری و دیگری به صورت یک فرآیند.
- چالشهای مرتبط با فن آوری:
BIM از جمله فن آوریهایی است که بر پایه استفاده از رایانه به عنوان بخش اصلی آن شکل گرفته است. مشکلات ناشی از ضعف این قبیل فن آوری ها به نسبت بزرگی و اهمیتشان با گذشت زمانی کوتاه و در برخی موارد طی بازه های زمانی گسترده تر بسته به سرعت دستیابی به دستاوردهای جدید مهندسی سخت افزار و نرم افزار مرتفع خواهد شد.
این مثال را در نظر بگیرید که یک گروه طراحی، مدلی را در یک نرم افزار خاص برای ساخت یک اسکلت فلزی بر اساس یک سطح نمایش از جزییات تولید می کند. حال باید این مدل جهت ساخت به یک سازنده قطعات فلزی و پس از آن به گروههای نصب تحویل شود. واضح است که مدل تولید شده توسط گروه طراحی جزییات دقیق مورد نیاز جهت ساخت را به سازنده ارایه نمی کند چون گروههای طراحی معمولاً اطلاعات کافی در خصوص نحوه تولید مستندات لازم برای فرآیند ساخت در یک کارخانه را ندارند. بنابراین برای استفاده از BIM، سازنده باید بر اساس تجربیات و تخصص خود ابتدا مدلی در خور نیازهایش تولید و سپس اقدام به ساخت نماید. گروهای نصب نیز برای برنامه ریزی فعالیتهای خود از چنین قاعده ای مستثنی نخواهند بود. نرم افزار های هر رسته فعالیت برای منظور خاصی کاربرد دارند و منطقی به نظر نمی رسد یک شرکت طراحی و یا سازنده مجموعه ای از تعداد بسیار زیادی نرم افزار و متخصصان آن را در اختیار داشته باشد تا امکان تولید یک مدل همه جانبه فراهم گردد. پس برای اینکه تمامی ذینفعان یک پروژه بتوانند از مزایای BIM بهره مند شوند لازم است تا مدلی در قالب یک فرمت استاندارد و تعامل پذیر بین نرم افزار ها وگروههای مختلف کاری تهیه شود تا هر گروه بتواند داده های لازم را به این مدل وارد و اطلاعات مختلف را از آن دریافت نماید.
این مثال یکی از مشکلاتی است که BIM در روزهای ابتدایی به کارگیری با آن مواجه بود. امروزه حمایت کنندگان و توسعه دهندگان نرم افزارهای BIM با تهیه استانداردهای مدل سازی و فرمت های جدید دیجیتالی تا حدود زیادی موفق به رفع آن شده اند. این مثال نشان دهنده این موضوع است که معمولاً اغلب چالشهای مرتبط با یک فن آوری با پیشرفت علوم مرتبط قابل رفع می باشند.
- چالشهای مرتبط با فرآیند:
این چالشها بیشتر مرتبط با نحوه برخورد و تعامل عادتهای فرهنگی، محدودیتهای حقوقی، سیاستهای دولتی و روالها و رویه های مرسوم کاری در یک کشور با BIM است. بسیاری از روندهای مرسوم در فرآیند یک پروژه بر اساس روشهای مبتنی بر ترسیم و مستندات پایه ریزی گردیده اند. BIM با رویکرد جدید مدلسازی بسیاری از این روندها را به چالش خواهد کشید که به منظور پذیرش این تغییرات نیاز به فرهنگ سازی، قوانین و دستورالعمل های جدید، سرمایه گذاری در این بخش و در بعضی از کشور ها حمایتهای دولتی و حکومتی خواهد بود. به عنوان مثال در روش قدیمی یک گروه طراحی حاصل کار خود را در قالب مجموعه ای از ترسیمات و مستندات به کارفرما تحویل می نماید. به عبارت دیگر پرداختهای کارفرما تنها بابت اطلاعات موجود ارایه شده در اسناد خواهد بود و مبلغی بابت داده های جمع آوری شده پرداخت نمی گردد وتیم طراحی نیز این داده ها را در آرشیو خود بایگانی می کنند و حق معنوی و مالکیت این دست داده ها و اطلاعات در اختیار آنها باقی خواهد ماند. در حالی که در رویکرد BIM کلیه داده ها در مدل وارد می شوند وتا پایان چرخه حیات پروژه توسط گروهای مختلف مورد استفاده قرار خواهند گرفت و مالکیت این داده ها برای گروه خاصی مشخص نیست. بنابراین قراردادها و شیوه نامه های جدیدی با پیش بینی های لازم در این خصوص می بایست تهیه و تنظیم گردد.
مثال دیگر مشخص نبودن حد مسئولیت گروهای مختلف درگیر در ورود اطلاعات به یک مدل در هنگام بروز خطا و اشتباه است که در روشهای مرسوم قراردادی مفاد قراردادی موردنیاز در این خصوص وجود نداشته و همچنین قوانین موجود در برخورد با این دست مشکلات به روزرسانی نشده اند.